Chakra Guide 101 allt du behöver veta om kroppens chakra

Chakran är ett ord på sanskrit som betyder ”hjul” och kan beskrivas som energicenter i vår kropp. Det finns sju stycken chakran i kroppen som räknas som de allra största och viktigaste. Varje chakra roterar. Är chakrat i balans roterar det medsols. Beroende på hälsan och sinnestillståndet, kan ett chakra som är ur balans rotera motsols. Chakran är inte alltid i balans, det har att göra med våra känslor och vad vi går igenom och upplever i stunden. De olika chakran resonerar med olika färger och varje färg har en speciell våglängd (frekvens) vilket är anledningen till att olika färger associeras till att balansera varje chakra.

Här kommer grundläggande information som hör till de 7 chakra: 

1. Rotchakrat - Muladhara

Plats: Bäckenbotten, basen av ryggraden. 
Färg: Röd. 
Relateras till: Överlevnadinstinkter, kopplas till mat, pengar, ekonomisk trygghet. 

Det första chakrat handlar om att känna sig grundad, närvarande och ha kontakt med sig själv. Många av oss är ofta distraherade av våra tankar och erfarenheter. Ett sätt att få rotchakrat i balans är att inse att vi har rätt till att vara här och att vi faktiskt är här, just nu. Vi tänker alltför ofta på det förflutna, på det som kan eller ska hända i framtiden. Vår tuffaste utmaning är att helt enkelt VARA HÄR. Detta chakra har också att göra med vår definition av ”att känna oss hemma”. Våra rötter är inte alltid där vi fötts och växt upp, våra rötter är vår förmåga att stödja oss själva var vi än är. Kontakten med vår familj eller vår ”grupp” är en del utav detta. När vi inte känner oss grundade har vi svårare för att ta hand om oss själva vilket kan få oss att känna oss oroliga, osäkra och frustrerade. 

Rotchakrat i obalans: Knä och fot-problem, dåligt immunförsvar, förhöjd risk för tvångstankar och missbruk. Obefogade rädslor kan ofta komma upp. 

2. Sacralchakrat - Swadistana 

Plats: Korsben/nedre delen av magen, mellan naveln och blygdben.
Färg: Orange.  
Relateras till: Känslor, relationer och kreativitet. 

Det andra chakrat är centret för kreativitet och passion och är också känt som ”sex” chakrat. Detta chakra representerar också njutning, begär, och lust. Det handlar om att skapa en hälsosam njutning. Frågor att svara på kan vara ”Vad är det som verkligen får dig att lysa upp?” ”Vad får dig att få kontakt med din passion?”. Det andra chakrat relateras också till karriär. Det handlar om att lägga sin tro på att så länge man gör det man älskar kommer pengar med. 

Sakralchakrat i obalans: Känslor av skuld, skam, ländrygg - och höftproblem. 

3. Solarplexuschakrat - Manipura 

Plats: Solar plexus, ungefär två fingrar över naveln. 
Färg: Gul. 
Relateras till: Ego, personlig makt och individualitet. 

Det här är chakrat för självförtroende och där du separerar dig själv från din ”grupp identitet”. Det handlar om att hedra sig själv. Acceptera det ansvar du har för den person du har blivit. Din vilja är relaterad till solarplexuschakrat. Din mage (tredje chakrat) är där din intuition finns, eller med andra ord magkänslan. Lyssnar du på dig själv? Älskar du dig själv? Är du någon som hellre ser till att andra har det bra? Litar du på dina egna instinkter?  Förmågan att bearbeta känslor, att komma underfund med vem du verkligen är och att gå din egen väg, relateras till detta chakra. 

Solarplexus i obalans: Ilska, frustration, känsla av att inte veta vad man gör, vill göra. 

4. Hjärtchakrat - Anahata 

Plats: Hjärtcentret. 
Färg: Grön. 
Relateras till: social samhörighet, kärlek och läkande. 

Hjärtchakrat anses vara centret för kärlek. Känslor av kärlek, hjärtesorg, sorg och rädsla är några utav de känslor som kan kännas intensiva. En utav de svåraste utmaningarna är att älska sig själv och att förlåta sig själv. I detta chakra finns möjlighet för villkorslös kärlek. När det fjärde chakrat är i balans kan du känna medkänsla, empati, ett behov att hjälpa och vårda andra och att se det goda i alla. Du är full av hopp och har förmågan att hela dig själv. 

Hjärtchakrat i obalans: Självömkan, paranoid, obeslutsam, rädsla för att släppa taget, att bli sårad. Känsla av att inte vara värd kärlek. Oförmåga att förlåta, självupptagenhet, ensamhet. 

5. Halschakrat - Vishuddhi 

Plats: Halsen.
Färg: Blå.
Relateras till: Kommunikation. Associeras också till nacke, axlar och armar. 

Halschakrat är vårt röstcenter. Det är genom vårt uttalade ord vi kan uttrycka oss själva till andra. När detta chakra är i balans har man förmågan att öppet och ärligt uttrycka sig själv. Vår utmaning är att uttrycka oss så sanningsenligt som möjligt. Genom lögn, falskhet, undantryckande av känslor kan resultera i halsfluss, talsvårigheter etc. Halschakrat är hur vi kommunicerar vår passion, vår kärlek och vår sanning med resten av världen. Är du rädd för att uttrycka din sanning? Hur använder du din röst för att älska eller kritisera och kontrollera? 

Halschakrat i obalans: kreativa blockeringar, lögner, problem att kommunicera och göra sig förstådd. 

6. Tredje ögat chakrat - Ajna 

Plats: Tredje ögat, mellan ögonbrynen. 
Färg: Indigo. 
Relateras till: Intuition. Inre visdom. 

Våra tankeprocesser har att göra med det sjätte chakrat. Genom detta chakra har vi förmåga att värdera och analysera våra gamla erfarenheter och mönster och sätta dem i ett större perspektiv genom den visdom vi har. Det har också att göra med vår förmåga att skilja på verklighet och fantasi. Den här energipunkten eller centret är också vår plats för intuition. Det är också chakrat av frågor, vishet och uppfattningsförmåga. 

Tredje ögat chakrat i obalans: Svårt att se, känslan av ”mental dimma”, depression och inlärningssvårigheter.

7. Kronchakrat - Sahasrara 

Plats: Toppen av huvudet. 
Färg: Violett. 
Relateras till: Gudomlighet, allt som är heligt.

När detta chakra är i balans tillåter det oss att kommunicera med vår andliga sida. Det är chakrat som hör till det andliga uppvaknandet. Det hör också till förmågan att tro, att vara osjälvisk och att se sina egna livserfarenheter ur ett större perspektiv. 

Kronchakrat i obalans: Psykiska problem, extrem känslighet mot ljus och ljud. 

Martina Davitkova