3 ayurvediska ritualer att göra för inre och yttre hälsa

Ger du dig tid för att ta hand om dig själv varje dag? Att älska sig själv är källan till att kunna ge kärlek och omtanke till andra omkring dig. När vi bara ger och ger gör vi oss av med energi, och får vi aldrig någonting tillbaka tömmer vi oss själva tills vi går på sparlåga. Det är därför viktigt att ibland ta tid för sig själv, för att fylla på och ladda om (även om det bara är fem minuter!). Här är tre av mina favoriter när det kommer till ayurvediska ritualer (uråldrig indisk läkekonst) som tar hänsyn både till ditt inre och yttre: 

Abhyanga självmassage
Det här kan vara den bästa ritualen som finns, och lever du i övrigt ett stressat liv så är det värt att finna tid för att utföra den här ritualen. Abhyanga är en självmassage där man masserar sin kropp med varm olja. Börja med att torrborsta kroppen med cirkulära rörelser från fötterna upp mot hjärtat. Värm sedan upp lite av den oljan du tycker mest om exempelvis kokosolja, sesamolja eller mandelolja genom att placera oljan i en behållare och lägga den i en skål med varmt vatten. Det blir en lagom varm olja som är perfekt för kroppen. Ta olja i händerna och börja massera fötterna ömt med smekande rörelser. Arbeta dig uppåt mot hjärtat och dra hela tiden rörelserna uppåt. Du kan även massera hårbotten, ansikte och öron med oljan. Vila ett tag och duscha sedan av dig först med varmt vatten och sedan med kallt. Detta sätter igång blodcirkulationen och bidrar till en mjuk och frisk hy.

Neti pot, baby!
Neti pot är ett tuffare ord för nässkölj, men den har exakt samma funktion. Neti pots finns att köpa i de flesta hälsoaffärer och är till för att rena bihålor. Blanda ljummet vatten med en tesked himalaya salt (eller vanligt salt). Luta huvudet åt sidan och häll vätskan in i ena näsborren med hjälp av din neti pot. Vätskan rinner ut genom andra näsborren, men det kan ta ett litet tag innan du hittar den rätta vinkeln. Att rensa andningsvägarna är nyckeln till hälsa och fungerar dessutom extra bra när man är förkyld. Du kommer genast märka att det känns lättare att ta djupa, långa andetag.

Oil pulling
Jag har ännu inte funnit ett ord för denna ritual på svenska, men den går ut på att skölja runt olja i munnen! Metoden går ut på att med hjälp av oljan ”dra” ut bakterier från tandköttet, tänderna och halsen. Ta en matsked av din favoritolja i munnen, börja skölja runt vätskan och fortsätt så i 10 - 20 minuter. Är det första gången du provar detta kan det kännas lite skumt i munnen och du kan börja med att skölja 5 minuter för att sedan arbeta dig uppåt. Vetenskapliga studier visar att man får en bättre munhälsa, vita tänder och förebygger sjukdomar i munnen. Se till att använda kallpressad ekologisk olja och spotta sedan ut den i skräpet så att inte oljan täpper igen avloppsrören.

Martina Davitkova